|
| Prosjektplan | Modellen | Spesielle grupper | Økonomi, personell og administrasjon | Prosjektplan Prosjektmandat og organisering Prosjektet er en oppfølging av ”rekommendation 29/2000” – ønske om demenssamarbeid på nordisk nivå. Prosjektets målsetting er å utvikle en felles nordisk satsing på forebygging, diagnostikk, behandling, pleie- og omsorg for personer med demens. Utvikle et nordisk nettverk for utdanning av personell og overføring av oppdatert kunnskap (Best practice) Prosjektet er et samarbeid mellom de nordiske landene. Forvaltningsorgan for prosjektet er Sosial- og helsedirektoratet i Norge. Det er nedsatt en arbeidsgruppe med deltakelse fra Socialministeriet og Sundhedstyrelsen (DK), Socialdepartementet (S), Social- og Hälsovårdministeriet (FI) og Ålands landskapsstyrelse. Prosjektleder er professor Knut Engedal, Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens, Ullevål universitetssykehus, Oslo. Et sekretariat er knyttet til Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens i Norge. Prosjektet har hovedoverskrift "Kunnskapsformidling og erfaringsoverføring".
Satsingsområder
Modellen Modellen bygger på de satsingsområder som i fellesskap er utformet i samarbeid mellom de nordiske lands forvaltninger i arbeidet med søknaden til Nordisk Ministerråd, og på resultatene av den nordiske konferansen i Oslo 6. - 7. februar 2003. Det er viktig at arbeidet begynner på en måte som kan gi noen resultater raskt. Dette kan oppnås ved opprettelse av egen hjemmeside for prosjektet der informasjon raskt gjøres tilgjengelig. Informasjon til hjemmesiden samles inn fra aktuelle fagmiljøer i Norden. Informasjonen gjøres i første omgang tilgjengelig på det nordiske språk den leveres på. På sikt kan det vurderes om det også skal foreligge en engelsk utgave av all eller noe av informasjonen. Hjemmesiden blir inngangsportalen til forskjellige baser: Nordisk eksempelsamling om demenstiltak, Demensbiblioteket, Database over kurs- og utdanningsmuligheter og Nettbaserte kurstilbud. Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens har det faglige ansvaret og Nasjonalt senter for telemedisin (NST) bistår med utforming og oppbygging av hjemmeside og en del andre tekniske løsninger.
Alt kan søkes fram på prosjektets hjemmeside og lastes ned. Eksemplene vil omfatte:
Demensbiblioteket bygges opp som et referansebibliotek. Det vil være mulig å få hjelp fra bibliotekar til søking etter aktuell litteratur. Registrert materiale i basen kan også søkes og bestilles via nettet.
Publikasjonene samles inn, katalogiseres og gjøres tilgjengelig for utlån eller elektronisk nedlastning. Dette er en bibliotekjobb som krever samarbeid med kompetent fagmiljø på demens og i tillegg tilgang på IT-kompetanse. Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens vil avsette et halvt årsverk som bibliotekar til dette arbeidet og senterets nåværende bibliotekar skal tiltre prosjektet for å kunne benytte sine kunnskaper om demens og gode opparbeide kontakter over hele Norden.
Informasjon om fagmiljøenes kursvirksomhet samles inn og gjøres tilgjengelig ved hjelp av nedlastet informasjon og linker. Oppbygging av egne kurs om demens for nordisk helsepersonell I løpet av prosjektperioden vil vi vurdere tilbud om nettbasert opplæring for ufaglærte og personell med ulik grunnutdanning. I dette arbeidet vil også samarbeidet med NST være vesentlig. Spesielle grupper Flerkulturell tilnærming Det vil også være viktig å se på hva som finnes av erfaring med demensbehandling og omsorg for pårørende til personer med demens i innvandrergruppene. Dette er et område som går på tvers av landegrensene i Norden.
Økonomi – 2002 - 2003 Prosjektet vil finansieres fra Nordisk Ministerråd og fra de enkelte deltakerland. Det er i skissert et budsjett på til sammen ca 2,5 millioner norske kroner for hele prosjektet. Planlegging av prosjektet og forberedelse av den nordiske konferansen startet høsten 2002. En foreløpig undersøkelse om status og kartlegging av tjenestetilbud for personer med demens i alle de nordiske landene ble gjennomført i 2002. Nordisk konferanse ble gjennomført 6. – 7. februar 2003 på Voksenåsen i Oslo. Videre bearbeiding av innholdet i prosjektet og satsingsområder, forberedelse av hjemmeside, m.m. har pågått etter dette. Ansettelse av personell og oppstart av innsamling av materiale kommer først i gang høsten 2003. Innsamling og formidling, og ikke minst å gjøre tilbudet kjent, er tidkrevende. Det er derfor av stor betydning at denne del av prosjektarbeidet pågår i en treårsperiode fra høsten 2003. Slik budsjettet over er satt opp vil det være økonomisk dekning for dette. Personell i prosjektet Kjøp av tjenester utenfra Informasjon om tilbudet Bruken av det planlagte tilbudet vil være avhengig av hvordan nytteverdien oppleves av brukerne og ikke minst av hvordan man lykkes i å nå ut med informasjon. Det vil være av avgjørende betydning å kunne spre informasjon om tilbudet gjennom tilgjengelige informasjonskanaler. Det må gis informasjon gjennom statlige informasjonsformidling, og legges lenker til prosjektets hjemmeside fra forsknings-, og utviklingssentra innen eldreomsorg i Norden. Dette vil være de samme institusjoner som vil være bidragsytere med informasjon til prosjektet. Gjensidighet i formidling av innformasjon vil derfor være naturlig. I tillegg vil det være viktig å være representert med enkelt informasjonsmateriell ved kongresser, kurs og konferanser. Videreføring etter prosjektperioden Det forutsettes at innsamlet materiale skal være tilgjengelig etter prosjektperioden. For at dette skal fungere hensiktsmessig må kontakten med nordiske miljøer vedlikeholdes og basene kontinuerlig oppdateres. Dette vil ikke være inntektsgivende og må dekkes inn ved faste bevilgninger. En fortsatt drift av referansebibliotek og databaser vil kunne integreres i Kompetansesenterets ordinære bibliotektjeneste. Arbeidet med den nordiske basen vil profitere økonomisk og faglig på en slik integrering. Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens vil under forutsetning av bevilgninger kunne påta seg å drive tjenesten videre. Kursvirksomheten vil etter prosjektets avslutning kunne integreres i Kompetansesenterets øvrige kursvirksomhet og til en viss grad bli basert på egenfinansiering. Dette er foreløpig et usikkert område å beregne økonomisk. Erfaring med nettbaserte kurstilbud er foreløpig begrenset. Denne erfaringen vil øke i prosjektperioden både som en del av prosjektet og som en følge av den generelle utviklingen på feltet. Oslo juli 2003
|