|
Du finner de samme opplysninger under "Botilbud" i menyen
Bolig og institusjon Dagtilbud Danmark Norge Sverige Referanser og litteratur Ekspertgruppen har utarbeidet en rapport fra sitt arbeid med prosjektet. I Både Sverige, Danmark og Norge er det tilrettelagt botilbud for personer med demens. Sverige bruker betegnelsen "særskild boende", danskene "demensboliger" og i Norge er betegnelsene mange - slik som "skjermet enhet", "bokollektiv" og "tilrettelagte plasser". Organiseringen av disse enheter ( tilrettelagte plasser) er ulik i de nordiske land. I alle våre land er det i hovedsak kommune som har ansvar for de ulike boformer, unntaket er Sverige hvor sykehjemmene er drevet av fylkene. Denne rapporten handler om en generell beskrivelse av de boligmessige forhold til personer med demens. Det er eksempler på fysisk utforming, boareal, fellesareal, uteareal og litt om organsiaering av tilrettelagte tilbud. Rapporten konkluderer ikke nødvendigvis med de beste eksemplene fra hvert land, men de representerer et bilde av tilbudene i de ulike land. Rapporten tar heller ikke stilling til driftsform, men har forsøkt å beskrive eksempler fra de ulike driftsformene fra alle landene. Les mer:
Ekspertgruppen har sammenstilt en eksempelsamling som kan hentes samlet her : Gode eksempler fra Danmark, Norge og Sverige (PDF) Eksemplene finnes også nedenfor under de enkelte land
Fra ekspertgruppens eksempelsamling: Eksempel på bolig til demente i Danmark Der bygges i stigende grad boliger der er specielt designet og indrettet til ældre med demens i Danmark. I det følgende fremhæves et eksempel på et af de plejeboligbyggerier, som formået at realisere nogle af de væsentlige bygningsmæssige faktorer, der har betydning for dementes trivsel.Eksemplet er hentet fra tidsskriftet arkitektur DK 7/1999, Arkitektens Forlag, hvor Karen Zahle og Margrethe Kähler har beskrevet udvalgte plejeboligbyggerier, og i forbindelse med nærværende rapport har arkitektfirmaet, som har tegnet byggeriet, bidraget med tegninger og fotos. Alle tegninger og fotos bringes med tilladelse fra arkitekt.
Politiken 29. september 2003: De ubekymrede gamle af Line Vaaben Vennekilde Vestereng Seniorbo ved Svendborg på Fyn er et af landets få plejehjem skræddersyet til gamle utviklingshæmmede. Her får 29 gamle udviklingshæmmede i alderen mellem 40 og 90 år mulighed for at udleve deres tredje alder sammen med ligesindede.
Særlige
botilbud til borgere, der har demens Boenheder for personer med demens. Aalborg kommune
Fra 1994 har det i Norge vært en stor utbygging av ulike typer botilbud for eldre,- fra omsorgsboliger til sykehjem. De tilrettelagte tilbudene til personer med demens er enten bygget som omsorgsboliger i bokollektiv/bofellesskap eller som skjermet enhet i sykehjem. Her er plukket ut tre eksempler på gode tilrettelagte botilbud for denne gruppen. Eksemplene er hentet far Husbankens eksempelsamling: Nye eksempler til omsorgsboliger og sykehjem HB 7, F.31 2001 Flere eksempler finnes på Husbankens hjemmeside
på boenheter for personer med demens i institusjon eller bokollektiv
Bjønnesåsen bo- og behandlingssenter er et sykehjem for personer med demens i Nøtterøy kommune. Sykehjemmet har døgnplasser, dagsenter for hjemmeboende og dagutredningstilbud
i Sande kommune i Vestfold er sammensatt av flere bygg. Her finnes avdeling for urolige personer med demens, og bogrupper for personer med demens mm.
i Nord-Odal kommune er et demenskollektiv hjemlet som sykehjem. I tillegg rom til avlastning for hjemmeboende. Her er boenheter lagt rundt et stort, åpent fellesrom.
er et nytt tilbud for mennesker med aldersdemens i Nordreisa kommune. Det er en del av helsesenteret med samme navn som også består av det gamle sykehjemmet, fødestue og andre sosial- og helsetilbud. Helsesenteret ligger sentralt i kommunen og har en kafe som er åpen for alle. Sonjatun omsorgssenter består av 2 bogrupper, med 8 beboerrom i hver gruppe med gode fellesarealer og rikelig serviceareal. De nye enhetene er hjemlet som sykehjem i kommunehelsetjenesteloven.
Skyrud
demenssenter
Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens har gitt ut Bøker om boliger for personer med demens
Kompetansesenteret ar også ansvarlig for prosjekt om Uteareal eller hage for personer med demens Prosjektet er et samarbeidsprosjekt
mellom Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens, Hageselskapet og Husbanken
fra høsten 2000 med ferdigstilling i 2005.
Ett gott exempel på lokal nivå ( från exempelsamlingen): Demensboendet Bastuplan i Linköping Bastuplan är ett demensboende för sju boende, och det ligger i Linköpings kommun, Östergötland län (fylke).
goda exempel på omvårdnad och boende för personer med demenssjukdomar
Referanser Norge
Andersen, Astrid E.
Litteratur om Boformer for personer med demens Hentet fra Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens' bibliotek
Gode dagtilbud
til personer med demens
Forsøg i København
har vist, at det nytter at behandle demensramte mænd og kvinder
forskelligt. Hvis en demensramt mand får lov at passe sig selv derhjemme,
er der stor sandsynlighed for, at det hurtigt går ned ad bakke.
Men hvis han får lov til at tage på tur med en gruppe jævnaldrende
mænd, er der gode chancer for, at han vil live gevaldigt op. Præstø kommune har 2 daghjem for borgere med demens. ( klikk i menyen: Ældre/omsorg/voksenhandicapområdet
- omsorgstilbud) Daghjemmet
i Daghjemmet
på Fjordgården
Presentation af et dagcenter; træning for mennesker med demens i Reykjavik (På dansk)
Ambulerende dagtilbud er en del av Trondheim kommunes Enhet for dagsentertjenester, og er opprettet for å avhjelpe noen av de behovene personer med demens kan få ( hentet fra ekspertgruppens eksempelsamling).
Blidensol sykehjem og dagsenter, Stavanger Blidensol dagsenter er et bydekkende spesialtilbud til hjemmeboende demente. Dagsenteret tilbyr sosialt samvær og veiledning til bruker og/eller pårørende for å opprettholde/heve brukers funksjonsnivå
Inn på tunet; Grønn omsorg: Tilbud til personer med demens
I dag har 5-6
yngre personer (50-70 åringer) med demens i en tidlig fase et dagtilbud
2-3 dager i uken på Sande Bruk, et gårdsbruk i Horten kommune
i Vestfold.
Vågå
Grønn omsorg i Vågå kommune Dagsenter
Dagsenteret i Vågå kommune ble startet i 2001 og er foreløpig et prosjekt. Modellen er hentet fra det som i Norge har fått navnet Grønn omsorg og som er prøvd ut overfor forskjellige brukergrupper. Ideen er at man skal bruke ressurser som finnes innenfor landbruket når det gjelder personer, lokaliteter, og gode og naturlige aktivitetsmuligheter. (Les mer om grønn omsorg generelt (http://www.innpaatunet.no) og om et landsdekkende prosjekt i Norge der flere kommuner prøver ut dagtilbud innenfor grønn omsorg (http://www.nordemens.no/Prosjekter/) Dagsenteret er beregnet i utgangspunktet beregnet for yngre personer med demens og på andre i tidlig fase av en demensutvikling.
Rapporten kan også bestilles i trykket form fra: Nasjonalt kompetansesenter
for aldersdemens
Demenssjukepleier Jorunn Heier,
Vågå kommune, Edvart Storms vei 2, N 2680 Vågå
Fyrklövern ingår i Fogdaröd Vård- och Diakonicentrum och är ett privat boende, men ägs och drivs av en ideell förening utan enskilda vinstintressen. Styrelsen består av socialt engagerade personer verksamma i Lunds stift. Fyrklövern är Skånes enda vårdenhet för yngre demenssjuka som uppfyller länsstyrelsens kvalitetskrav . Varje boende har kontrakt på egen lägenhet och tar med egna möbler och personliga saker. I de gemensamma utrymmena ingår kök, matsal, två vardagsrum, bibliotek och musikrum. I Fyrklöverns måldokument står bland annat:"Vårt mål och vår ambition är att alla boende varje dag skall ha upplevelsen av 'den goda dagen'. Detta innebbär att den enskilde får möjlighet till god vård och omsorg, där arbetet skall präglas av empati, flexibilitet och stor respekt för den personliga integriteten." Verksamhetschef: Elisabeth Folkesson (Saxat från : Alzheimertidningen 1-2004 ; Anne Wollter)
är en kommunövergripande dagverksamhet sör Dig som är under 65 år med en diagnostiserad demenssjukdom
Röda Stugan Dagverksamhet för yngre demenssjuka i Storstockholm Röda Stugan är ett kulturhus från 1930-talet, som då var bostad och fattigvårdskontor. Huset har försiktigt restaurerats och ett rum är nästan intakt med möbler och tavlor mm sedan förr. Sedan tre år tillbaka är det en dagverksamhet för yngre demenssjuka, d¨r gäster och personal stortrivs i den rofyllda miljön. Verksamheten drivs av Vingslaget Omsorg AB och är öppen mellan 09.00-15.00 alla vardagar. Sex gästar kann Röda Stugan ta emot. För kontakter: Röda Stugan tel 08 761 55 05: Vingslaget Omsorg AB; Lena Hertzman tel. 08 25 18 04 ( Demensforum nr 2 2004; Yvonne Jansson)
Litteratur om Boformer for personer med demens Hentet fra Nasjonalt kompetansesenter for aldersdemens' bibliotek
oppdatert 06.04.2006
|